woensdag 19 juni 2013

Drie mannen omgekomen in mestsilo

Bij een ongeval in een mestsilo, op een bedrijfsterrein aan de Buterheideveld in Makkinga, zijn woensdagmiddag drie mannen om het leven gekomen. Het betreft de 26-jarige zoon van de eigenaar van het bedrijf, een 29-jarige man uit Joure en een 42-jarige man uit Nijland. Een vierde man uit Veenhuizen raakte zwaar gewond. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De hulpdiensten (politie, ambulancedienst, traumaheli's en brandweer) rukten in groten getalen uit na een melding dat vier personen onwel waren geworden tijdens werkzaamheden in een mestsilo. Ter plekke bleek dat het onmogelijk was de slachtoffers vanaf de bovenkant van de silo uit hun benarde positie te bevrijden.

Daarom maakte de brandweer een gat aan de zijkant van de silo. Via dit gat konden de vier slachtoffers uit de silo worden gehaald. Op dat moment bleken drie mannen al te zijn overleden. De vierde werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De forensische opsporing van de politie heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

In april 2011 gebeurde hier ook al een dodelijk ongeval. Toen kwam een medewerker van het bedrijf om bij werkzaamheden aan het dak van een mestsilo. Het bedrijf is niet gecertificeerd door het KIWA. Het KIWA geeft certificaten uit voor mestbassins en afdekkingen voor mestbassins, zo blijkt uit een overzicht van KIWA-certificaathouders.

Transport online, 19 juni 2013 en RTV Drenthe, 26 juni 2013.