maandag 9 november 2015

Geleen: mensen onwel door rook grote brand Chemelot

De brand op chemiepark Chemelot in Geleen is onder controle, meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Alle gebieden waarvoor waarschuwingen golden zijn weer vrijgegeven, ook de wijk Lindenheuvel in Geleen. Door het blussen kunnen mensen nog wel last hebben van stank of rook, maar er zijn tot nu toe geen gevaarlijke stoffen gemeten.

De brand ontstond vanmiddag in een loods waar aan het dak werd gewerkt. Er raakte niemand gewond. Wel zijn twee mensen in de omgeving van het chemiepark onwel geraakt door de rook. Ze zijn ter plekke door ambulancemedewerkers onderzocht en konden daarna naar huis.

De brandweer is erin geslaagd de zijwanden van de loods naar beneden te halen. Daardoor kon er dichter bij de brandhaard worden geblust.

De 4000 tot 5000 mensen die nog vastzitten op het terrein werden door de hulpdiensten van het terrein gehaald. Ze hebben ongeveer 2,5 uur vastgezeten. Enkele tientallen van hen hebben die tijd in een speciale vluchtruimte doorgebracht. Ook werden weer nieuwe ploegen toegelaten op het terrein. Bij de verschillende bedrijven zijn allerlei lopende processen die niet kunnen worden stilgelegd en de huidige ploegen moesten worden afgelost. Zo'n 500 nieuwe medewerkers moesten daarom naar hun werkplek worden begeleid.

Nos.nl, 9 november 2015