zaterdag 7 december 2019

Nieuwegein: schippers krijgen ernstige klachten door rattengif

De schippers op de Lek bij Nieuwegein die woensdag onwel raakten, werden dat door een giftige stof in het ruim. Het schippersechtpaar ligt nog in ernstige toestand in het ziekenhuis: de man heeft mogelijk blijvende hartklachten, en de vrouw wordt in slaap gehouden.

Woensdag werden de twee door de brandweer onwel uit hun schip gehaald. Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht ging het om een te grote hoeveelheid fosfine: een gas dat in de zeevaart wordt gebruikt om de lading tegen ongedierte te beschermen. Deze stof is al in lage concentraties dodelijk. Gewoonlijk wordt de lading voldoende gelucht voor het op binnenvaartschepen wordt geladen, maar dat zou hier niet zijn gebeurd.

Eén van de schippers heeft contact opgenomen met de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV). Volgens de man zat er in de lading 15 ppm (parts per million) fosfine in de lading, terwijl de toegestane hoeveelheid 0,2 ppm is. Het schippersechtpaar heeft hier naar eigen zeggen achttien uur in rondgelopen, waardoor hun bloed erg verzuurd is. Naast het echtpaar was ook een hondje aan boord, hoe het daar mee gaat is onbekend. De familie van de schippers zou naar het ziekenhuis zijn geroepen.

Volgens de ASV is de lading met de hoge hoeveelheid fosfine in Amsterdam verspreid over meerdere binnenvaartschepen. Op de andere schepen is een minder hoge concentratie fosfine aangetroffen. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht is de situatie op het schip bij Nieuwegein stabiel.

Digitale Stad Nieuwegein, 6 december 2019