woensdag 21 oktober 2020

Grove fouten gemaakt bij drama met hoogwerker

Grove fouten zijn gemaakt bij het ongeval met een hoogwerker, op 3 mei 2016  in Zaltbommel, zo bleek woensdagochtend in de rechtbank in Zwolle. De 53-jarige Bart Vink (53) en de 61-jarige Jos Relou kwamen hierbij om het leven, de destijds 24-jarige Remco van Bogget overleefde de val van vijftien meter hoogte miraculeus. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdagmiddag 30.000 euro boete voor de werkgever Wijnen Bouw en 220 uur werkstraf voor hoogwerkerverhuurder Van Herwijnen.

Drie partijen wordt nu overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet verweten, met de dood en zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De drie partijen zouden allemaal nalatig zijn geweest toen Vink, Relou en Van Bogget een spandoek bij een hotel in aanbouw moesten ophangen. Justitie verwijt de verhuurder van de machine onvoorzichtig handelen. De verreiker waarvan de bak afbrak, was sinds 2013 niet meer gekeurd. Tevens was niet (voldoende) gecontroleerd of de hydraulische stift voor het aankoppelen van de werkkooi goed functioneerde.

De lijst met verwijten blijkt nog langer. Van Herwijnen heeft niet tegen de machinist gezegd dat handmatig een noodzakelijke borgpen aangebracht moest worden. Tevens is de handleiding niet goed doorgenomen met de bestuurder en werd niet het juiste programma ingesteld, waardoor automatische beveiligingsfuncties niet in werking konden treden.

Ook de bestuurder van de hoogwerker is nalatig geweest. Hij had geen of onvoldoende ervaring met het bedienen van het gebruikte merk hoogwerker. Zijn praktijkervaring dateerde bovendien van vijf jaar voordien. Ook hem wordt verweten dat hij niet alle instructies en handleidingen heeft gevolgd. Verder heeft de man toegelaten dat de drie werknemers op vijftien meter hoogte uit de werkkooi stapten naar het dak, terwijl er valgevaar bestond.

Justitie vindt verder dat Wijnen Bouw onder meer in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet heeft gehandeld. De veiligheid op de bouwplaats was niet in orde. Er zijn onvoldoende sterke en grote vangnetten op doelmatige plaatsen gebruikt. Ook de vanglijnen waren niet in orde. Wijnen heeft zijn drie werknemers bovendien onvoldoende ingelicht over de werkzaamheden en de daaraan verbonden risico’s.

(Tonny Peeters)

AD, 14 oktober 2020