zondag 15 november 2020

Rotterdam: twee gewonden door gevaarlijke stof bij raffinaderij in Rotterdamse haven

Bij de BP-raffinaderij in het Rotterdamse havengebied Europoort is vannacht waterstoffluoride vrijgekomen, meldt de regionale omroep Rijnmond. Waterstoffluoride wordt gebruikt voor het maken van benzine en kan dodelijk zijn. Twee medewerkers raakten gewond.

Een van hen hoefde niet naar het ziekenhuis, de ander wel. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zegt dat het slachtoffer vermoedelijk waterstoffluoride op zich heeft gekregen.

Het giftige spul kwam vrij door een lekkage in een leiding. Dat gebeurde rond 23.45 uur gisteravond. De brandweer zette schermen neer die water spuiten. "Het water mengt zich met het spul en slaat het neer. Daardoor kan het zich niet verder verspreiden. De stof is binnen het terrein gebleven", zegt de veiligheidsregio-woordvoerder.

Medewerkers van de brandweer hebben de leiding vervolgens gecontroleerd laten leegstromen. Rond 03.00 uur was het lek voldoende onder controle. De woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat de bedrijfsbrandweer van BP het werk daarna heeft overgenomen. Die brandweer is er voor kleine brandjes en de afhandeling van kleine incidenten.

Als de leiding helemaal leeg is doet de milieudienst van de provincie Zuid-Holland (DCMR) onderzoek naar de oorzaak van het lek.


NOS.nl, 15 november 2020