zondag 11 augustus 2024

Almelo: brandweer rukt uit voor lekkage chemicaliën

Brandweer en politie zijn massaal uitgerukt voor een ongeval met chemicaliën aan het Noordbroek in Almelo. Voor zover bekend zijn er bij het bedrijf Labaz Hygiëne Concepts agressieve zuren vrijgekomen. Een straal van zeker honderd meter rondom het bedrijf werd afgezet. Er zouden geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd.

Labaz is een bedrijf dat hygiënemiddelen maakt voor onder meer de voedselverwerkende industrie. Daarvoor worden ook zuren gebruikt. De brandweer meldde na onderzoek dat het bij het incident gaat om twee zuren die bij elkaar zijn gekomen in een zogenaamde ibc-container. Dat zijn vierkante plastic vaten van duizend liter. Het zou gaan om fosforzuur en salpeterzuur. Dat zorgt voor een chemische reactie. De container is enkele uren gekoeld.

Bij de reactie kan een bruine damp vrijkomen. Dat kan voor een prikkelende sensatie zorgen bij mensen die zich in de omgeving bevinden. Gevaarlijk is het niet. De brandweer deed na het incident voortdurend metingen om de luchtkwaliteit in de gaten te houden.

Niet alleen de brandweer rukte groot uit voor de melding bij Labaz, ook de politie, de Omgevingsdienst Twente en de Veiligheidsregio waren er bij. Zelfs op een afstand van meer dan honderd meter was een ‘chemische lucht’ te ruiken. Niet lang nadat de brandweer ter plekke was, werd het gebied afgezet. Die cirkel werd later nog eens vergroot.

Volgens een medewerker van een aanpalend bedrijf is het al de tweede keer dat er zich bij Labaz een incident met chemicaliën voordoet. Enkele weken terug ging het volgens de man ook al mis.

Tubantia, 8 augustus 2024