donderdag 6 januari 2011

Brand Chemie-Pack onder controle

Op een industrieterrein in Moerdijk heeft op 5 januari 2011 een grote brand in chemisch bedrijf Chemie-Pack gewoed. Tot in de wijde omtrek van Moerdijk waren dikke, zwarte rookwolken te zien. De stank was tot ver in het Groene Hart te ruiken. Het bedrijf is geheel verloren gegaan.

Bij het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack in Moerdijk wordt gewerkt met verschillende chemische producten. In het complex liggen brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Het bedrijf Chemie-Pack staat op een terrein van 20.000 vierkante meter en heeft een opslagloods voor ongeveer 2000 pallets. In het bedrijf worden verschillende chemische producten afgevuld en verpakt voor onder meer de chemische, rubber- en verfindustrie. Bij het bedrijf werken zo'n vijftig mensen.

Ook het naastgelegen bedrijf Wärtsilä is in vlammen opgegaan. De Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM), waar eveneens grote hoeveelheden brandbare gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen, kon worden gespaard, onder andere door een door medewerkers van ATM opgeworpen aarden wal.

Bij het bestrijden van de brand waren 150 brandweermensen betrokken. Ook materiaal van luchtmachtbasis Gilze-Rijen (crashtender) en de brandweer van Shell Moerdijk hebben geholpen bij de bestrijding. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is dezelfde avond nog begonnen met een onderzoek.

Diverse bronnen, waaronder NOS Teletekst, update 6 januari 2011.