zaterdag 12 februari 2011

Levensgevaarlijke situaties bij sloop Suiker Unie

Door grote vallende metalen golfplaten bij sloopwerkzaamheden bij de Suiker Unie in Groningen zijn levensgevaarlijke situaties ontstaan op het spoor. De platen vielen eerder deze week van een grote silo naar beneden op het moment dat er net een trein was gepasseerd.

Een magazijnmedewerker van Alfa Laval, dat direct achter de Suikerunie is gevestigd, heeft er een filmpje van gemaakt en op Youtube gezet. Spoorbeheerder ProRail en vervoerder Arriva zijn donderdagavond, na het zien van de beelden die naar buiten zijn gebracht door RTV Noord, direct ter plekke gaan kijken. De filmer heeft z'n video vrijdag overigens van Youtube verwijderd.

"Dit had nooit mogen gebeuren", reageert directeur Gerrit Kroese van Sloopbedrijf Jager uit Milwolde op het YouTube-filmpje. "We gaan grondig analyseren wat er is gebeurd. We bekijken welke maatregelen nodig zijn om dit voortaan te voorkomen." Jager voert overleg met Arriva en opdrachtgever Suiker Unie over een andere werkwijze. De treinen tussen Leeuwarden en Groningen blijven gewoon rijden.

De gemeente Groningen stelt dat de sloopwerkzaamheden op het Suiker Unie-terrein pas weer hervat mogen worden als er harde garanties zijn dat er geen gevaarlijke situaties meer ontstaan. De gemeente heeft de sloop voor onbepaalde tijd stil laten leggen op grond van een overtreding van de bouwverordening. Daarin staat dat bouw- en sloopactiviteiten geen hinder of gevaar mogen veroorzaken. De sloop mag pas hervat worden als er een plan ligt om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

De sloop van vier silo's en een schoorsteen van de vroegere suikerfabriek in Groningen ligt daardoor enige tijd stil.

Dagblad van het Noorden, 11 februari 2011.