zondag 3 april 2011

Doden waren Bosniers (update ongeval Sluiskil)

De twee overleden slachtoffers van het bedrijfsongeval bij kunstmestproducent Yara uit Sluiskil waren Bosniƫrs die werkten voor een onderaannemer van de Duitse firma Uhde. Dat is de hoofdaannemer van de bouw van de nieuwe fabriek Ureum 7. De twee, een twintiger en een dertiger, hebben de Bosnische nationaliteit.

De mannen waren vrijdagavond aan de buitenkant van de tank bezig met laswerkzaamheden. Daarvoor was gas in de tank gespoten. "Dat is een soort beschermgas, dat nodig is om te voorkomen dat er geen zuurstof in het laswerk kan komen. De tank was leeg", vertelt communicatiemanager Jos van Damme van Yara.

Een van de werknemers werd onwel door het gas en viel in de tank. Zijn collega schoot te hulp, maar raakte tijdens zijn reddingsactie ook onwel. Beide slachtoffers raakten bedwelmd, met fatale gevolgen. De Arbeidsinspectie en politie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Ook Yara International, de opdrachtgever voor de bouw van de fabriek, stelt samen met Uhde een diepgaand onderzoek in. "Het is op ons terrein gebeurd, maar verder hebben wij nu geen rol. De Arbeidsinspectie doet onderzoek en Uhde is verantwoordelijk voor onder meer de veiligheid van de werknemers", aldus Van Damme.

PZC, 2 april 2011