zondag 21 oktober 2012

Explosie in waterzuivering Raalte

Bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte is vanochtend een gebouw ontploft. Volgens de politie is een machinegebouw vernield en is de ravage groot. De knal was vanochtend rond 7.45 uur in de wijde omgeving te horen.

Door de ontploffing brak ook een rioolwaterleiding. Het terrein van de zuiveringsinstallatie stond daardoor onder water. De stank was volgens een politiewoordvoerder enorm. Het lek is inmiddels gedicht.

Door de explosie is de elektriciteit uitgevallen en ligt de rioolwaterzuivering stil. Volgens het waterschap Groot Salland zorgt dat voor problemen met de verwerking van rioolwater uit Raalte en zeven andere dorpen in de buurt.

Omdat de zuivering geen afvalwater meer kan verwerken, zijn de gemalen die het water er naartoe pompen ook stilgelegd. Daardoor stijgt het water in het riool. Het waterschap bekijkt of het nodig is om met tankwagens afvalwater uit de riolen te pompen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zuiveringsinstallatie weer elektriciteit heeft en of die daarna ook wordt kan worden aangezet.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De technische recherche doet onderzoek.

NOS Nieuws, 21 oktober 2012