donderdag 4 mei 2017

Capelle aan den IJssel: man (25) opgepakt na lekkage gevaarlijke stof in ziekenhuis

Een verwarde man (25) uit Gouda is vanmiddag door de politie aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een incident met een gevaarlijke stof in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. De politie onderzoekt of er sprake is van opzet bij het lekken van perazijnzuur. Wat de man met het ziekenhuis te maken heeft, kan de politie nog niet zeggen.

Hulpdiensten rukten vanmorgen massaal uit naar het Capelse hospitaal vanwege lekkage van een gevaarlijke stof. In het magazijn was een bijtend middel vrijgekomen. Twee medewerkers van het ziekenhuis kregen ademhalingsklachten en zijn behandeld op de EHBO. Vijf andere mensen hebben zich met klachten bij de hulpdiensten gemeld. Zij zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel.

De twee afdelingen (orthopedie en de kinderafdeling) boven het magazijn werden uit voorzorg ontruimd. De mensen die daar aanwezig waren, werden verplaatst naar een andere afdeling in het ziekenhuis. De grote parkeerplaats van het ziekenhuis en de hoofdingang werden afgesloten.
Medewerkers van het ziekenhuis werden ondergebracht bij Bavo Europoort. Zij mochten rond 12.30 uur weer naar binnen. Patiƫnten en bezoekers worden nog niet toegelaten. Het ziekenhuis laat weten dat er nu alles aan wordt gedaan om samen met de hulpverleners het gebouw zo snel mogelijk vrij te geven.

Op de vloer in het magazijn lag een grote plas met perazijnzuur. Die werd afgedekt zodat de stof niet verder kon uitdampen. Het goedje heeft een penetrante geur en veroorzaakt bij inademen ademhalingsklachten. Het lek is inmiddels gedicht. Het is nog niet duidelijk of de jerrycan is gaan lekken of is omgevallen.

Algemeen Dagblad, 4 mei 2017