maandag 16 oktober 2017

Den Bosch: Ammoniakfles ontploft bij bedrijf

Bij een explosie in een bedrijfspand aan de Parallelweg in Den Bosch zijn vijf lichtgewonden gevallen. Een ammoniakfles van 50 liter ontplofte op het terrein van Grasso Refrigeration, onderdeel van GEA. De gewonden zijn ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel, voor zo ver bekend hoefde niemand naar het ziekenhuis. Het gebouw zou wel forse schade hebben. Aan de achterzijde van het pand werden enkele ruiten vernield.

De geƫxplodeerde gasfles zou geen onderdeel uitmaken van proefopstellingen, maar juist apart hebben gestaan. Een muur van de kantine van het bedrijf zou zijn beschadigd. Juist daar bevonden zich de medewerkers tijdens de explosie. Een van hen zou zou gewond zijn geraakt door rondvliegend glas.

Meubelmaker en fotograaf Rene Alink, gevestigd vlakbij het bedrijf in het Boschveld Ambachtcentrum, zag even na de explosie zeven, acht mensen uit het bedrijfspand van Grasso komen. ,,Ze waren overduidelijk niet in goede doen. Een enkeling kwam op handen en voeten naar buiten. Allemaal spuugden ze op de grond. Er was best paniek."

Volgens Alink kwam even na de explosie ook een ammoniak-achtige lucht vrij. ,,En niet veel later waren de brandweer en politie aanwezig. Wij moesten onze werkruimten verlaten en de omgeving werd al heel snel afgezet met rode linten. Even later zag ik nog brandweerlieden met persluchtmaskers naar binnen gaan. En daarna moesten we het terrein helemaal verlaten."

De wegen rond het gebouw zijn rond 11.15 uur weer door de politie opengesteld voor verkeer. Het pand is nog niet toegankelijk. Er wordt door de brandweer geventileerd.
In een straal van 200 meter rondom het bedrijf, dat koelsystemen en compressors maakt, werden gebouwen ontruimd. De Parallelweg werd tijdelijk in beide richtingen afgesloten.

Brabants Dagblad, 16 oktober 2017