dinsdag 26 juni 2018

Bilthoven: medewerkers bedrijf in quarantaine na lek poliovirus

Drie medewerkers van een bedrijf in Bilthoven dat poliovaccins maakt, moeten een week in quarantaine. Tijdens de productie is maandag een slang met actief poliovirus lek gegaan. Voor de medewerkers zelf leidt dat niet tot gezondheidsrisico's, omdat zij zijn gevaccineerd.
''Ze kunnen niet ziek worden, maar wel besmet raken en het virus verspreiden'', legt directeur Jan-Eric Zandbergen van Bilthoven Biologicals uit.

De kans dat ze zijn besmet, is volgens het bedrijf zeer klein. Maar uit voorzorg zijn de medewerkers ondergebracht in een appartement in de buurt, waar ze voorlopig moeten blijven. Uit tests moet blijken of ze besmet zijn geraakt. Zandbergen verwacht de uitslagen pas begin volgende week. Hij vindt het ''heel vervelend'' voor de betrokkenen.

Waardoor de slang kapot is gegaan, wordt nog onderzocht. Volgens de directeur gebeurt dit soort incidenten niet vaak. ''Maar er gaan weleens dingen mis, het blijft mensenwerk. Juist daarom is het belangrijk dat we de procedures goed volgen.''

Polio verspreidt zich alleen via speeksel en ontlasting.

Nu.nl, 26 juni 2018