maandag 3 juni 2019

Nieuwegein: twee mensen bekneld bij Prinses Beatrixsluis

Twee mensen zijn vanmorgen gewond geraakt bij werkzaamheden aan de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein. Volgens de brandweer was een contragewicht van een van de sluisdeuren op hen terechtgekomen. Beide mannen zijn inmiddels bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur in een ruimte naast de sluisdeur, waar het contragewicht heen en weer beweegt. "Tijdens onderhoudswerkzaamheden is het contragewicht in beweging gekomen", zegt een woordvoerder van de brandweer. In elk geval één van de mannen kwam met zijn voet onder het gewicht, dat schuin in de rails bleef hangen.

Verschillende hulpdiensten werden opgeroepen om te helpen. Na een half uur werd het eerste slachtoffer bevrijd en enkele uren later ook de tweede man. "Hij zag er redelijk gezond uit. Hij kon in ieder geval op eigen kracht, weliswaar met moeite, van de trap afkomen", laat de brandweer weten aan RTV Utrecht. In het ziekenhuis moet duidelijk worden hoe ernstig de verwondingen zijn.

Volgens de woordvoerder was het lastig om het slachtoffer te bereiken. "We kunnen niet binnendoor, door het sluizencomplex", zei hij daar eerder over. De hulpdiensten moesten via steigers aan de buitenkant van het sluizencomplex naar de mannen toe. RTV Utrecht meldt dat de brandweer uiteindelijk het beton rond de tweede man heeft weggehakt om hem vrij te krijgen.

Het is nog onbekend waardoor het contragewicht naar beneden kwam. De sluis wordt momenteel gerenoveerd door Rijkswaterstaat. Of de mensen die bekneld zijn geraakt bezig waren met de renovatiewerkzaamheden, is nog niet bekend.

NOS.nl, 3 juni 2019