woensdag 24 juli 2019

Utrecht: Hoge geldboetes voor bouwbedrijven na dood bouwvakker

De rechtbank heeft vandaag een geldboete van 75.000 euro opgelegd aan hoofdaannemer BAM vanwege de dood van de Poolse arbeider Pawla Kupczałojć in Utrecht. Onderaannemer Blitta kreeg een boete van 50.000 euro opgelegd.

De Pool viel op 10 januari 2017 tijdens werkzaamheden in een schacht van een technische ruimte.Hij kwam om het leven na een val van twintig meter naar beneden. Eerder eiste het OM een geldboete van honderdduizend euro tegen de bouwbedrijven BAM en Blitta. Bij de uitspraak eindigde de boetes lager.
Beide bouwbedrijven wordt onder meer verweten dat de schacht niet goed was afgesloten en dat de verlichting ontbrak. Bovendien waren de werknemers niet goed gewaarschuwd voor het risico op vallen in de schacht. Dit alles is in strijd met de Arboregelgeving en zo kon niet worden voorkomen dat de Poolse man naar beneden viel en daarbij om het leven kwam.

Zowel de hoofdaannemer BAM als de onderaannemer Blitta worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van het slachtoffer. Eerder erkende BAM dat het schuld heeft aan de tragische dood van de Pool. De toegang van de schacht - bedoeld voor technische installaties - had afgesloten moeten zijn, maar was dat niet. Dat verklaarde het bedrijf twee weken terug in de Amsterdamse rechtbank.
Onderaannemer Blitta, de werkgever van de Pool, erkent de aansprakelijkheid voor zijn overlijden niet. ,,Het ongeluk gebeurde in het gedeelte van het bouwterrein waar wij niet werken, en dus niet verantwoordelijk zijn voor het naleven van de veiligheidsvoorschriften”, was hun verweer.

Algemeen Dagblad, 24 juli 2019