zondag 4 augustus 2019

Geleen: giftige stof ontsnapt

Op het industrieterrein Chemelot in Geleen is zaterdag rond de middag een giftige stof vrijgekomen. Rond 13.00 uur kon de brandweer het lek dichten.

Het ging om een lek bij een salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen. Ook is er rond 11.50 uur een NL-Alert uitgegaan. Omwonenden hoorden eerst het alarm op Chemelot, daarna de waarschuwingsspeakers op het terrein en vervolgens de sirenes van de bedrijfsbrandweer. Daarna ging het algemene luchtalarm in de buurt af. Behalve in Geleen is ook het alarm in Sittard en Beek afgegaan.

De hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. De Belgische hulpdiensten werden op de hoogte gebracht van het ongeluk, maar hoefden niets te doen. De gifwolk is afgedreven richting Duitsland.

Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek.

Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. “Bij de productie van salpeterzuur komen stikstofoxiden (NOx) vrij”, legde Chemelot uit bij het stilleggen van de fabriek donderdag. “Een denox-installatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denox-installatie nog niet op de juiste temperatuur. Daardoor komt er een beperkte hoeveelheid stikstofoxiden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestoten en opgenomen in de lucht. Bij onderhoudswerkzaamheden, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondig zichtbaar.”

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de stikstofemissie van zaterdag.

Het belang van Limburg, 3 augustus 2019