zaterdag 4 januari 2020

Amsterdam: artiest ernstig gewond na val van 10 meter bij circus

Twee circusartiesten zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht nadat ze tijdens een act vanuit de nok van theater Carré naar beneden vielen. Een van hen is zwaargewond, meldt de politie.

Volgens de producent van het Wereldkerstcircus, Henk van der Meijden, verkeren de twee buiten levensgevaar. Ook zou het duo aanspreekbaar zijn geweest toen ze per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht.

De val gebeurde bij een duo-act tijdens de show, net iets voor 19.00 uur. Eén artiest bleef na de val van zo’n tien meter hoogte bewusteloos op de grond liggen, terwijl de ander eveneens gewond raakte. Een traumahelikopter werd ingeschakeld, terwijl ambulances ook snel ter plaatse waren.

Carré was vrijdagavond uitverkocht. De val gebeurde onder toeziend oog van het publiek tijdens de act ‘Sky Angels’. De Russische trapeze-artiesten, een man en een vrouw, werken zonder vangnet en staan erom bekend hun act uit te voeren door de trapeze onder meer alleen met hun tanden beet te houden.

“Ze vielen op elkaar,” laten ooggetuigen weten aan AT5. De vrouwelijke artiest lag onderop. Iedereen schrok heel erg.”

Een toeschouwer zegt dat op enig moment de mannelijke artiest werd weggevoerd, terwijl de vrouw minutenlang roerloos op de vloer bleef liggen. “Ze leek nog wel te ademen, maar het hele publiek, inclusief kinderen, heeft dat nog minuten kunnen zien. Daarna werden er schermen omheen geplaatst.” Hierna werd de show geannuleerd en het publiek naar buiten geleid.

De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) gaat onderzoek naar het ongeluk doen, omdat het wordt gezien als bedrijfsongeval.

Het Parool, 3 januari 2020