zondag 20 september 2020

Bedrijf uit Gouda vervolgd voor bedrijfsongeval

Het Goudse bedrijf Mokveld Valves moet op 30 november voor de rechter verschijnen in Zwolle vanwege een bedrijfsongeval dat op 17 mei 2018 aan twee werknemers het leven kostte. Een 58-jarige man uit Wilnis en diens 45-jarige collega uit Lopik kwamen om het leven.
Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens justitie zijn de veiligheidsvoorschriften niet strikt genoeg gevolgd.

Dat zou betekenen dat de Goudse fabrikant van geavanceerde afsluiters voor de internationale gas- en olie-industrie de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden. Een woordvoerder wil nog niet toelichten waarom het functioneel parket vindt dat regels om werknemers veilig te laten werken onvoldoende zijn nageleefd. ,,Dat wordt op zitting duidelijk.”

Het OM heeft nog een bedrijf in staat van beschuldiging gesteld, maar wil de naam daarvan niet noemen. Op 17 mei 2018 waren vier monteurs in machinefabriek Douna in Leeuwarden een machine aan het testen. Kort na het fatale ongeval werd gemeld dat daarbij iets zou zijn losgeschoten. Twee mannen kwamen om het leven.

Mokveld heeft steeds volledig meegewerkt aan het onderzoek van het OM, laat Wim Colard weten namens de directie van het Goudse bedrijf.
Mokveld is een 98-jarig Gouds bedrijf met zijn hoofdkantoor en fabriek aan de Nijverheidsstraat. De producent heeft 370 werknemers, ook een fabriek in Maleisiƫ en wereldwijd meer dan tien vestigingen. Douna maakt voor Mokveld de aandrijvingen.

De nabestaanden van de twee werknemers willen voorafgaand aan de rechtszaak niet reageren.

Algemeen Dagblad, 17 september 2020