woensdag 25 januari 2023

Veel valpartijen bij installatie zonnepanelen, soms fataal

De installatie van zonnepanelen leidde de afgelopen anderhalf jaar meer dan veertig keer tot een ongeluk. Meestal viel een monteur van of door het dak. Vier keer gebeurde in de afgelopen drie jaar een dodelijk ongeval tijdens de installatie, constateerde de Nederlandse Arbeidsinspectie na onderzoek.

De inspectie concludeert dat in meer dan de helft van de gevallen het slachtoffer één of meerdere botbreuken opliep, een vijfde van de slachtoffers te maken kreeg met hoofdletsel en tien procent van de monteurs blijvend letsel overhield aan een ongeluk.

Niet volgens Arbowet
"Installateurs nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken. Bij controles werd in meer dan 70 procent van de gevallen de Arbowet overtreden", stelt de inspectie.

Ook wordt er volgens de controlerende instantie 'veel te vaak' niet of onvoldoende gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Het gaat bijvoorbeeld om installateurs die panelen via ladders omhoog brengen.

Ook ontbreken er vaak steigers, leuningen of dakrandbeveiliging die valgevaar kunnen voorkomen. De Arbeidsinspectie zegt hiervoor boetes te hebben uitgedeeld.

Tijdelijke sluitingen
Ook zijn onlangs de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen een maand stilgelegd. Het bedrijf overtrad stelselmatig de Arbowet. "De Arbeidsinspectie sluit niet uit dat de komende tijd meer bedrijven voor een maand hun werkzaamheden moeten stilleggen."

RTL nieuws, 24 januari 2023