zaterdag 30 maart 2013

Dode en zwaargewonde bij bedrijfsongeval in Almelo (update)

Bij het Almelose Enrichment Technology heeft zich vrijdagmorgen een ernstig bedrijfsongeval voorgedaan. Daarbij is een werknemer, een 54-jarige Enschedeër, in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Het andere slachtoffer, een 44-jarige man uit Albergen, verkeert in levensgevaar. Over de aard van zijn letsel is nog niets bekend.

Wat er precies is gebeurd wil de politie niet zeggen. Ook het bedrijf zegt op dit moment geen nadere informatie te kunnen geven. De traumahelikopter was opgeroepen om de slachtoffers te helpen, maar beiden zijn uiteindelijk met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De betrokken familie is snel na het ongeval geïnformeerd en begeleid door medewerkers van Enrichment Technology. Slachtofferhulp is ingeschakeld.

Enrichment Technology is een aan Urenco gelieerd bedrijf. Het is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van centrifuges voor uraniumverrijking voor Urenco. Bij het ongeval was er geen gevaar voor de omgeving, meldt de politie. De Arbeidsinspectie en de politie gaan het ongeval onderzoeken.

Bij Enrichment Technology deed zich al eerder een zwaar bedrijfsongeval voor; daarbij kwam in 2009 een 50-jarige werknemer om het leven. De man raakte tijdens schoonmaakwerk bekneld bij een freezemachine. De rechter legde toen het bedrijf een boete op van 45.000 euro, omdat het bedrijf zich niet aan de arbo-regels had gehouden.

Tubantia, 29 maart 2013