maandag 14 januari 2019

Weerselo: 54-jarige man overleden na val uit hoogwerker

Op Het Stift in Weerselo is een 54-jarige man uit Tubbergen maandagmiddag uit een hoogwerker gevallen. Hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.
De man viel tijdens snoeiwerkzaamheden van zo'n vijftien meter naar beneden. De politie doet op dit moment onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Tubantia, 14 januari 2019


Update:
16-01-2018
Oud putgat op Stift oorzaak van dodelijk ongeluk

Het dodelijk ongeval, maandag op Het Stift bij Weerselo, is vermoedelijk het gevolg van een trieste samenloop van omstandigheden. "Het was gewoon pech, domme pech."
WIM GOORHUIS
Het slachtoffer, de 54-jarige Martin Strijker uit Tubbergen die in dienst was bij Soweco Almelo, was in een hoogwerker bezig met het onderhoud van bomen op Het Stift. Tegen vier uur 's middags wilde hij zich met de hoogwerker verplaatsen. Het voertuig kwam daarbij met een voorwiel in een oude put op het vroegere kloosterterrein terecht. De hoogwerker raakte hierdoor in onbalans, waarna het slachtoffer uit de bak werd geslingerd.
De hoogwerker was op het moment van rijden uitgeschoven. Strijker bevond zich hierdoor tijdens het ongeval op een hoogte van ongeveer vijf meter. De hoogwerker zelf is niet omgevallen. Twee medewerkers van Soweco waren getuige van het ongeval van hun collega.
'Zwartste dag'
"Dit is erg triest. Ik werk hier nu 41 jaar. Het is de eerste keer dat we iets dergelijks meemaken. Het is de zwartste dag uit de geschiedenis van Soweco", zegt Henk Abels, manager bedrijfsvoering van Soweco.
Het oude putgat waardoor de hoogwerker in onbalans raakte, bevond zich onder een gazon en was volgens Abels niet te zien. "Het slachtoffer had alle certificaten, de machine was gecertificeerd. Het is gewoon domme, domme pech. Volgens mij is er niet iets waardoor dit ongeval had kunnen worden voorkomen. Ook niet als de bak lager had gestaan", zegt Abels.
Het slachtoffer droeg geen valbeveiliging, dat is volgens Abels bij dergelijk werk ook niet verplicht. Volgens hem is het wel of niet dragen van valbeveiliging in hoogwerkers momenteel wel onderwerp van discussie.
Abels kan niet aangeven of het toegestaan is een hoogwerker met uitgeschoven bak te verplaatsen. "Daar doe ik geen uitspraken over. Dat is aan de Arbeidsinspectie. De hoogwerker was in ieder geval niet maximaal uitgeschoven."


Tubantia, 15 januari 2019