zaterdag 6 april 2019

Antwerpen: gewonden bij bedrijfsuitje

Een bedrijfsuitje van een Nederlands bedrijf op de Schelde in Antwerpen is vrijdagavond uitgedraaid op een kleine ramp. Twee Zodiacbootjes botsten er iets na 18 uur tegen elkaar ter hoogte van het Steen. Achttien van de twintig opvarenden liepen lichte tot zware verwondingen op. “Met dank aan de Waterbus die de eerste drenkelingen uit het water heeft gehaald. Hun eerste zorgen waren zeker cruciaal”, klinkt het bij de Brandweer Zone Antwerpen.

Een Nederlands bedrijf had vrijdag een teambuildingactiviteit op het programma staan met onder meer een uitstap op de Schelde. Verspreid over twee speedbootjes zaten een twintigtal personen. Kort na 18 uur liep het echter fout. Het parket onderzoekt nu hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Hebben de boten de verkeersregels gevolgd en waren ze in orde met alle papieren?
Het ongeval gebeurde ter hoogte van het Noordkasteel. Enkele klanten die op het terras van Plaasj Kaffee op Linkeroever zaten, filmden de twee zodiacs. De bootjes zijn eigendom van Ribevents dat ze onder andere verhuurt voor teambuildings. De twee schippers maken met een hoge snelheid enkele manoeuvres tot het plots foutgaat. De man die de botsing filmt, twijfelt nog even of het een onderdeel is van de stunt. Tot hij ziet dat vrijwel iedereen in het water ligt en één boot is omgekieperd.
“Om een nog onduidelijke reden zijn de twee bootjes tegen elkaar gevaren en zijn de twintig opvarenden in het water beland”, zegt Kristof Geens van de Brandweer Zone Antwerpen. “We waren als brandweer vrij snel ter plaatse, maar vooral de eerste zorg van de Waterbus mag onderstreept worden. Die was in de buurt en heeft meteen ingegrepen en de eerste drenkelingen uit het water gehaald.”

De gewonde opvarenden werden meteen naar Linkeroever gebracht. Daar werd door de hulpdiensten een veldhospitaal opgericht. “Alle gewonden kregen daar de eerste zorgen toegediend”, zegt Kristof Geens. “Later zijn ze dan afhankelijk van de ernst van de verwondingen overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de regio. Het ging uiteindelijk om achttien gewonden waarvan vijftien met lichtere kwetsuren en drie met iets zwaardere verwondingen die extra zorgen nodig hadden.” Getuige Zafora zat op de Waterbus die de eerste drenkelingen uit het water heeft gehaald.
“We zagen plots mensen in het water, anderen zaten op het bootje. De kapitein had meteen door wat er gaande was en keerde meteen om. Als hij niet zo alert had gereageerd, waren er doden gevallen.” Volgens de getuige had iedereen een zwemvest aan en was er op geen enkel moment paniek. “Meteen kwam hulpverlening aan boord op gang. We hebben de mensen op de boot geholpen en de duikers van de brandweer waren er heel snel om de twee laatste drenkelingen uit het water te halen.”

De brandweer benadrukt dat vooral het snelle ingrijpen van de Waterbus belangrijk was. “Rond deze tijd van het jaar is het water nog altijd koud en zeker in de Schelde. Bovendien is er daar ook nog eens harde stroming. Onlangs hadden we nog een vrij grote oefening op het water met veel drenkelingen en dan zie je toch dat zo’n oefening van belang is want nu was het pure realiteit.” De precieze oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht.

HLN.be, 5 april 2019