maandag 13 september 2010

Drie doden bij ongeval DSM in Italië

Bij een Italiaanse vestiging van chemieconcern DSM zijn drie mensen tijdens onderhoudswerkzaamheden om het leven gekomen. Dat heeft DSM op de eigen website gemeld. Volgens Italiaanse media kwamen de drie arbeiders om het leven tijdens het schoonmaken van een tank in een vestiging van DSM in Capua in het zuiden van Italië. Er zijn volgens de eerste resultaten van het onderzoek mogelijk giftige gassen ontstaan door fermentatie.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA beschouwt het Openbaar Ministerie een tiental personen als verdachten van een misdrijf. Het gaat om werknemers van DSM en van drie Italiaanse bedrijven die betrokken zijn bij het onderhoud van de tank. Er zou mogelijk sprake zijn van grove nalatigheid bij de naleving van de veiligheidsvoorschriften.

De werknemers van de fabriek in Campanië, de regio waarvan Napels de hoofdstad is, kwamen zondag in plenaire vergadering bijeen om te praten over de dood van hun collega's van 63, 43 en 52 jaar oud. De emoties liepen hoog op tijdens de bijeenkomst. De dochter van een van de doden klaagde dat de werknemers ,,als slaven'' zijn behandeld. Volgens een zegsvrouw van DSM waren de drie doden niet in dienst van DSM, maar van een ander bedrijf.

Ook hekelde de dochter dat DSM op de dag na het ongeluk nog steeds geen nabestaanden zou hebben gecondoleerd. Volgens de zegsvrouw van DSM heeft de bedrijfsleiding echter zaterdag al vertegenwoordigers vanuit Nederland naar Capua gestuurd om de rouwenden te ontmoeten.

De Limburger, 12 september 2010