donderdag 12 januari 2012

Massale inzet hulpdiensten door chemielek

Hulpdiensten zijn vanaf woensdagavond urenlang in de weer geweest vanwege een lekkage van chemisch zuur bij een bedrijf in Geertruidenberg (Noord-Brabant). Twee containers met elk 1000 liter van een zeepachtige vloeistof, die wordt gebruikt om olie van water te scheiden, bleken te lekken. Een bestanddeel van de vloeistof was sulfonzuur ofwel zwavelzuur vermengd met koolstof. Het zuur was aan het verdampen. Specialisten gingen het lek te lijf met zand, dat de stoffen moest opnemen.
 
De voorlopige conclusie van de brandweer is dat de containers vermoedelijk door een chemische reactie zijn gaan smelten en lekken. Hoewel de dichtstbijzijnde woningen op een kilometer afstand van het gebouw stonden, namen de hulpdiensten geen enkel risico. In Geertruidenberg stonden agenten klaar voor het geval er gevaarlijke stoffen gemeten zouden worden. Een groot deel van de omgeving van het bedrijf op industrieterrein Statendam werd afgezet.
 
Een politiewoordvoerder benadrukte dat het lek op geen enkel moment een risico opleverde voor de volksgezondheid. De grote inzet van hulpdiensten was volgens de zegsman vooral preventief. 'Als het dan misgaat, hebben we in elk geval alles bij de hand.' Rond 3.30 uur waren de containers leeggelopen en was de situatie onder controle. De brandweer en het bedrijf zijn daarna nog druk geweest met het opruimen en afvoeren van het besmette zand.

ANP, 12 januari 2012