donderdag 3 juli 2014

Almelo: vat waterstofperoxide barst open

Het bedrijf ViVoChem op het XL Businesspark Twente in Almelo is door de brandweer woensdagavond met spoed ontruimd nadat een vat van 1000 liter met waterstofperoxide barstte. De gehele inhoud is uit het vat gestroomd. De stof dampte uit in een hal binnen het bedrijf.

Waterstofperoxide kan, wanneer het in contact komt met andere chemicaliƫn, tot heftige chemische reacties leiden. Dat was reden voor de brandweer om groot op te schalen. Ook een adviseur gevaarlijke stoffen is opgeroepen.

De bedrijfshal is direct door de bedrijfshulpverleners van Vivochem ontruimd. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. Waterstofperoxide ontleedt in de open lucht na enige tijd grotendeels waarbij gewoon water overblijft. De restanten van de stof zijn door het bedrijf opgevangen in een ondergrondse tank en zullen worden afgevoerd. Dan zal ook onderzoek worden gedaan naar de oorzaak voor het openbarsten van het vat.

De toegangsweg naar het bedrijf op het XL business park is enige tijd door de politie afgezet. Voor de nabij gelegen snelweg A35 was dat niet nodig. Er zijn geen gevaarlijke stoffen buiten de bedrijfshal terechtgekomen.

Tubantia, 2 juli 2014