donderdag 21 september 2017

Utrecht: bouwvakkers aan dood ontsnapt na val enorme hijskraan bij Utrecht CS

Op de bouwplaats naast het Centraal Station van Utrecht zijn bouwvakkers gisteren aan de dood ontsnapt. Een zwaar hijsvoertuig viel daar 's middags uit de touwen van een torenkraan en kwam met een enorme klap terecht op een zeecontainer, die volledig vernield werd.

„Ze mogen god op hun blote knieĆ«n danken dat hier geen slachtoffers gevallen zijn”, zegt een bewaker van het bouwterrein.

De zogeheten verreiker werd ingezet bij de bouw van het Noordgebouw tussen het station en het Smakkelaarsveld. De 16.000 kilo zware kraan werd met een grotere hijskraan over de bouwplaats naar een andere plek getild. Het zware hijsvoertuig viel op een zeecontainer, vlak naast de treinen op Utrecht Centraal.

Bij het vastmaken of het verplaatsen van de kraan ging het mis en de verreiker viel zes meter naar beneden. Bouwvakkers die op het terrein aan het werk waren, kwamen met de schrik vrij. De kraanwagen viel vlak naast de sporen, waar op dat moment treinen stonden.

Volgens bouwer Dura Vermeer zijn de bouwvakkers echter nooit echt in gevaar geweest, omdat bij het inzetten van de verreiker de machinist altijd moet controleren of er geen mensen onder de kraan lopen. „Er moet een gegarandeerde veilige ruimte zijn”, zegt woordvoerder Glenn Metselaar.

Hij waarschuwt echter ook dat juist de meeste ongelukken op de bouw gebeuren als er routine in het spel dreigt te komen. Daarom is er waarschijnlijk ook een fout gemaakt bij het transport. „Ik ga er nog niet over speculeren, maar ik denk dat we binnen enkele dagen kunnen zeggen wat er is misgegaan.”

Volgens deskundigen liepen mensen op het station of buiten de bouwplaats ook geen gevaar. De hijskranen zijn zo beveiligd dat ze niet buiten de bouwplaats kunnen reiken.

Wat er precies is misgegaan kan de eigenaar van de verreiker, Visscher BV uit Mastenbroek, ook nog niet zeggen. „Geen idee wat er fout is gegaan, er kunnen meerdere dingen gebeurd zijn”, zegt directeur Gerjan Visscher van Visscher bv. Visscher vermoedt dat de verreiker, met een nieuwwaarde van een kleine 200.000 euro, niet meer te gebruiken is.

Algemeen Dagblad, 21 september 2017