donderdag 28 september 2017

Zeewolde: twee gewonden bij brand in windmolen

Een windmolen aan de Lepelaarsweg in Zeewolde heeft enige tijd in brand gestaan. De brand brak even na 12.00 uur uit. Volgens twee vissers bij de dijk ging daar een explosie aan vooraf.

De brandweer kwam vervolgens met groot materieel ter plaatse. Ook ambulancepersoneel werd opgeroepen. Er waren namelijk nog twee monteurs van Bettink Service uit Barneveld bovenin de windmolen aanwezig toen de brand uitbrak. Zij hebben mogelijk brandwonden aan hun handen opgelopen en rook ingeademd. Tijdens hun vlucht naar beneden viel de stroom uit.

Aangezien de brandhaard zich op grote hoogte bevindt en het lokale brandweerkorps niet beschikte over de juiste middelen om zo'n brand te bestrijden, is besloten de windmolen uit te laten branden. ,,Er was eerst nog sprake van de komst van een gespecialiseerd team met een kraan uit Haaglanden, maar dat zou veel te lang duren'', verklaart woordvoerder Geertjan Veenstra het besluit van de brandweer. Omdat er instortingsgevaar was, is de omgeving ruim afgezet. Over de exacte schade aan de molen is vooralsnog niets met zekerheid te zeggen.

De windmolen behoort tot het Windmolenpark Zeewolde, een particulier initiatief van agrariërs aan de Lepelaarweg, die samen veertien molens hebben laten bouwen in een financieringsconstructie, de stroom leveren ze aan het net. De windmolens zijn al wat ouder en over acht jaar afgeschreven, zegt één van de buren aan de Lange Polderweg.

Algemeen Dagblad ,27 september 2017