woensdag 29 november 2017

Delft: ongeval met waterstoffluoride in lab

Een promovenda van de TU Delft is vanochtend per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Zij was in het Van Leeuwenhoeklab in aanraking gekomen met waterstoffluoride. De gevolgen lijken mee te vallen.
De promovenda was in een cleanroom van het Van Leeuwenhoeklaboratium aan het werk met het zuur toen zij ergens van schrok. Volgens TU-woordvoerder Michel van Baal liep een beetje waterstoffluoride over de grote handschoenen die zij droeg. Het gemorste zuur is vervolgens met veel water van de handschoenen gespoeld, waarbij een kleine hoeveelheid van de giftige vloeistof in een handschoen is gelopen.

Daarna werden diverse protocollen in werking gesteld: de huid van de promovenda werd met een neutralisatievloeistof ingesmeerd en de brandweer werd gebeld. De betrokkene is naar het ziekenhuis vervoerd, waar de gevolgen lijken mee te vallen. Het lab is tot nader order gesloten om de boel op te ruimen.

Waterstoffluoride (HF) is een zuur waarmee in cleanrooms onder meer chips worden ge√ętst. Laboratoriummedewerkers kunnen er laagjes mee van een chip afhalen. Er gelden stenge veiligheidsvoorschriften voor het werken met waterstoffluoride. "Zo mag er alleen overdag mee worden gewerkt, moeten er altijd andere mensen aanwezig zijn en moeten grote handschoenen worden gedragen", aldus TU-woordvoerder Michel van Baal. "Alles wat moest gebeuren is goed uitgevoerd."

Delta, 28 november 2017