donderdag 17 januari 2019

Groningen: gewonde nadat lift 6 verdiepingen valt

Een lift met hierin veertien mensen heeft donderdag een val van zes verdiepingen gemaakt in een faculteitsgebouw van het UMCG aan de Anthonius Deusinglaan in Groningen. Een persoon is met onbekende verwondingen naar de spoedeisende hulp gebracht.

In de lift zaten zowel medewerkers als studenten van het UMCG, melden het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen in een gezamenlijke verklaring.

De lift was vast komen te zitten op de zesde verdieping. Tijdens werkzaamheden om dit probleem te verhelpen, stortte de lift naar beneden.

De andere liften van hetzelfde liftenblok mogen niet worden gebruikt. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeval.

De lift, waar maximaal 15 mensen in mogen, zat nagenoeg vol. Onderweg naar de begane grond bleef die hangen op de zesde verdieping. Liftmonteurs en onderhoudspersoneel kwamen op de storingsmelding af.

Terwijl ze bij de lift en de machinekamer stonden, ging de elektromotor opeens aan. De cabine ging naar beneden, niet in een ‘vrije val’, maar wel in een hogere snelheid dan normaal. Omdat het niet hard genoeg ging om het automatisch remsysteem in werking te laten treden, kwam de lift ruim 20 meter lager pas in de kelder tot stilstand.

Volgens Koos van Lindenberg, deskundige van het Liftinstituut, komt het ‘vrijwel nooit’ voor dat een lift een vrije val maakt. De cabines zitten goed vast. ,,De staalkabels waar een lift aan hangt, zijn twaalf keer sterker dan nodig is. Heeft een lift aan een halve kabel genoeg, dan wordt die aan zes kabels opgehangen.’’

Het gebeurt wel eens dat de noodrem van een lift in werking treedt. „Een lift hangt aan ijzeren staven’’, legt Van Lindenberg uit. ,,Als de snelheid van een lift te hoog wordt, bijvoorbeeld door een probleem met de motor, dan grijpen klauwen om die staven. Daardoor wordt de lift afgeremd.’’

Mensen die in zo’n afremmende lift zitten, hebben vaak het idee dat ze naar beneden zijn gevallen. „Feitelijk was het geen vrije val, maar zo voelt het vaak wel’’, zegt de liftdeskundige.

Het UMCG-pand waar het ongeluk gebeurde, de vroegere Vrouwenkliniek Groningen, is in 1972 gebouwd. Van Lindenberg: ,,Liften zijn sindsdien comfortabeler geworden, soms energiezuiniger en ook het veiligheidsniveau is gestegen. Maar ook de liften uit die tijd waren al heel veilig.’’

Nu.nl, 17 januari 2019 en AD.nl, 19 januari 2019