vrijdag 17 februari 2023

Bijzonder: zwarte gifwolk na treinongeluk en explosie VS

Na een treinongeluk met giftige chemicaliën in de Verenigde Staten begin februari worden de schokkende gevolgen ervan de laatste dagen steeds duidelijker. Er ging veel mis die dag, met alle gevolgen van dien.

Op 3 februari ontspoorde een goederentrein met 50 wagons in East Palestine, een stadje met 4700 inwoners in de Amerikaanse staat Ohio. De trein was geladen met chemicaliën en brandbare materialen.

Uit angst voor chemische reacties probeerden de autoriteiten de giftige stoffen in brand te steken. Deze poging liep echter niet af zoals gewenst. Integendeel, er vond een enorme explosie plaats waarbij een wolk giftige zwarte rook vrijkwam.

Door een inversie kon deze wolk echter niet hoog in de atmosfeer opstijgen en zich daar verspreiden. In plaats daarvan verspreidde de giftige rook zich rond de plaats van het ongeval, iets dat goed te zien is op de satellietfoto.

Bij het ongeval kwamen chemicaliën als vinylchloride, butylacrylaat, ethylhexylacrylaat en ethyleenglycolmonobutylether in de lucht, op de bodem en in het water terecht. Onderzoek heeft tot nu toe geen verontreiniging in het stadje aangetroffen. De bewoners konden dus naar hun huizen terugkeren.

Dinsdag 14 februari maakte het Ohio Department of Natural Resources bekend dat ongeveer 3.500 vissen dood zijn aangetroffen. Volgens de media zijn er ook honderden levenloze vogels gevonden. Bovendien zijn delen van vier rivieren verontreinigd.

De geur van chemicaliën hangt nog steeds in de lucht. Bewoners klagen ook over een irritante hoest, die pas na het ongeluk ontstond. De exacte omvang van de vervuiling zal waarschijnlijk pas in de komende maanden duidelijk worden.

Weer en radar, 17 februari 2023