dinsdag 8 augustus 2023

Opmerkelijk - Lombardije (It): Italiaanse kaasmaker bedolven onder kazen

Een Italiaanse kaasmaker is overleden toen er duizenden zware kaaswielen van planken afvielen. Het ongeval gebeurde in de regio Lombardije. Kaasmaker Giacomo Chiapparini (74) was in zijn opslagruimte aan het werk waarin meer dan 15.000 grana padano-kazen lagen opgeslagen.

Waarschijnlijk is een plank losgeraakt waardoor een domino-effect ontstond. Er wordt nog onderzocht hoe de eerste plank los kon raken. Chiapparini was waarschijnlijk in het pakhuis aanwezig om een robot te bedienen die de kaaswielen, van ieder ongeveer 40 kilo, draait en reinigt.

Werknemers die buiten stonden hoorden een hard geluid en belden de brandweer. Die rukte uit met 21 eenheden en was ongeveer twaalf uur bezig om Chiapparini te vinden, maar hij kon niet meer worden gered.

Het familiebedrijf van Chiapparini maakt sinds 2006 grana padano, een harde kaas die vergelijkbaar is met Parmezaanse kaas. Behalve dat de familie op dramatische wijze een familielid is verloren, wordt de financiƫle schade voor het bedrijf geschat op ongeveer 7 miljoen euro.

NOS nieuws, 8 augustus 2023