zondag 10 december 2023

Moerdijk (vervolg): grote uitruk bij bedrijfsongeval Renewi gevolg van ‘amandelgeur’

De Arbeidsinspectie doet geen nader onderzoek naar het ongeval bij afvalverwerker Renewi in Moerdijk. Twee medewerkers die in een loods aan het werk waren, werden onwel nadat een giftige stof vrijkwam. Maar omdat ze niet in het ziekenhuis zijn opgenomen en geen blijvende schade overhouden aan het incident, is de zaak voor de Arbeidsinspectie afgedaan. Zij hebben de melding van Renewi op afstand beoordeeld en vonden het niet relevant om de toedracht van het incident of de aard van de giftige stof te onderzoeken.

Ook de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) weet niet welke stof er precies is vrijgekomen. Er is in ieder geval geen stof in de omgeving terechtgekomen en daarom hebben ook zij daar geen onderzoek meer naar gedaan. Er is iets misgegaan met de accu van een heftruck. Het was geen zwaar ongeval.

Desondanks rukten de hulpdiensten massaal uit. Meer dan vijftien brandweerwagens, diverse ambulances, de politie en een traumahelikopter gingen naar de Middenweg. De melding werd volgens de OMWB opgeschaald omdat er een amandelgeur werd geroken. Dat is een heel specifieke geur en die kan wijzen op cyanide, een zeer giftige chemische stof.

Eén van de twee slachtoffers is naar het ziekenhuis gebracht, het andere slachtoffer is ter plekke behandeld. Renewi wil geen toelichting geven. Het bedrijf heeft tweehonderd vestigingen in negen landen en verwerkt jaarlijks 14 miljoen ton afval; 89 procent daarvan wordt gerecycled, zo meldt de website.

BN De Stem, 8 december 2023