zaterdag 23 december 2023

Stallavena (I): Nederlandse chauffeur verongelukt bij bedrijfsongeval

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur (56) is bij een klus in Italië om het leven gekomen. De man werd tijdens het laden en lossen bedolven onder een lading marmeren platen en stierf ter plekke aan zijn verwondingen. 

Het incident vond plaats bij een marmerverwerkingsbedrijf in Stallavena, een gehucht net boven Verona in het noorden van Italië. De chauffeur was daar in opdracht van een Nederlands bedrijf om een lading marmeren platen naar ons land te vervoeren.

De man maakte de lading vast met een touw toen de platen door een nog onbekende oorzaak loskwamen. Een deel van de lading kwam bovenop de Nederlander terecht, schrijven Italiaanse media.

Toegesnelde hulpverleners zetten alles op alles om het leven van de Nederlander te redden. Brandweerlieden tilden de platen met een voertuig op en haalden de Nederlander onder het puin vandaan. Vervolgens gingen ambulancebroeders over op reanimeren. Dat mocht echter niet meer baten: de man was inmiddels al overleden aan zijn verwondingen.

Italië gaat de laatste tijd gebukt onder vele (dodelijke) arbeidsongevallen. Alleen al in de eerste 6 maanden van dit jaar waren er 450 sterfgevallen op het werk, waarvan 346 tijdens het werk en 104 op weg naar het werk. Er overlijden gemiddeld 75 arbeiders per maand. Dat is ruim 1 procent meer dan in dezelfde periode van een jaar eerder. In zijn geheel is het aantal arbeidsongevallen in Italië exponentieel toegenomen, met zo’n 30 procent.

Voor lokale bestuurders is de maat vol na het drama met de Nederlander. ,,Mannen en vrouwen blijven hun leven verliezen terwijl ze aan het werk zijn. We willen geen slachtoffers meer. Werk moet veiligheid en rust bieden. Werk moet symbool staan voor het leven, niet voor de dood.”

Brabants Dagblad, 21 december 2023