woensdag 21 februari 2024

Lochem: bouwongeval met brug eist twee levens

Bij een ongeluk bij een brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem zijn twee mensen, een Pool en een Belg, omgekomen. Twee anderen zijn gewond geraakt. Een van de grote bogen viel uit de takels van een kraan. De Arbeidsinspectie zegt dat die boog op zeker twee personen terecht is gekomen.

Het is nog onduidelijk wat er precies is fout gegaan. Bij Lochem wordt op dit moment een rondweg aangelegd, waarvoor twee nieuwe bruggen over het kanaal komen. Bouwbedrijf BAM zou vanochtend de bogen van een van de nieuwe bruggen op hun plaats tillen.

Volgens een verslaggever van de regionale krant de Stentor ging het mis toen een van de bogen helemaal bovenin twee kranen was gehesen. Bouwvakkers stonden op een hoge steiger ernaast. "En toen knapte er iets", zegt Nieke Hoitink. "Er klonk een enorm kabaal. Die boog ging enorm heen en weer zwaaien, zo erg dat hij met donderend geweld naar beneden lazerde."

De boog sloeg daarbij door de steiger heen. "Daar stonden bouwvakkers bovenop en een aantal van hen is naar beneden gevallen." Om de gewonden te helpen, zijn twee traumahelikopters ter plaatse. Het is onduidelijk hoe de slachtoffers eraan toe zijn.

Volgens Hoitink bevindt zich ook nog zeker één bouwvakker boven op de hoge steiger. "De brandweer is met een kraan bezig om dat punt te bereiken."

Op het moment dat de boog naar beneden viel, stonden veel mensen bij de bouwplaats te kijken hoe de bouw van de brug vorderde. De Veiligheidsregio zegt dat er, als dat nodig is, ook hulp komt voor de toeschouwers, die het ongeluk hebben zien gebeuren.

De Arbeidsinspectie gaat naar Lochem, om daar onderzoek te doen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt ook naar de bouwplaats. Zij gaan kijken of er bij het ongeluk lessen te trekken zijn voor de toekomst.

NOS nieuws, 21 februari 2024