donderdag 22 februari 2024

Rotterdam-Botlek: man (59) uit Hoogvliet vermist na aanvaring tussen boorplatform en kraanschip

Bij onderhoudswerkzaamheden aan een boorplatform in de 2e Werkhaven in de Rotterdamse Botlek is een man in het water gevallen. Het gaat om een 59-jarige man uit Hoogvliet, meldt de politie. De politie is na ongeveer een uur een bergingsactie gestart, omdat er niet vanuit wordt gegaan dat de man het overleefd heeft.

Het ongeluk gebeurde bij onderhoud aan een boorplatform bij Damen-Verolme. De twee vaartuigen waar zo'n platform op staat botsten waarschijnlijk tegen elkaar, waardoor de man van een flinke hoogte in het water viel. Reddingsduikers van de brandweer hebben nog ongeveer een halfuur gezocht, maar vonden niets.
"Onze duikers kunnen niet meer dan vijftien meter duiken vanwege de veiligheid en het is daar wel twintig meter diep", zegt een woordvoerder van de brandweer bij Radio Rijnmond. Er is wel nog een onderwaterdrone ingezet, die met infrarood iemand snel zou kunnen vinden in het water. Ook dat haalde niks uit. "De kans dat we de man dan nog levend zouden vinden, neemt na een uur al af. Vandaar dat we zijn gestopt met zoeken."

De politie is wel begonnen met een bergingsactie. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen. "We willen de man wel vinden, dan heeft zijn familie de kans om afscheid te nemen."
Het ongeluk gebeurde na een aanvaring tussen een kraanschip, de Saipem 7000, met het boorplatform waar aan gewerkt werd. Door de aanvaring viel de medewerker van een stellage. Het gaat vermoedelijk om een werknemer van de scheepswerf, maar dat is nog niet bevestigd.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat nog kijken of ze onderzoek gaan doen naar het ongeluk.

Rijnmond, 21 februari 2024