dinsdag 9 juli 2024

Tilburg: gevaarlijke stof lekt bij chemisch bedrijf

Meerdere eenheden van de brandweer kwamen in actie voor een lekkende gevaarlijke stof in Tilburg. Bij het bedrijf IFF, dat smaak- en geurstoffen maakt, kwam waterstofsulfide vrij uit een drukvat. Na onderzoek bleek een afsluiting niet goed dicht te zitten.

Na de eerste melding van de lekkende stof zette de brandweer een gaspakkenteam en een verkenningseenheid in. Verder kwam ook een adviseur gevaarlijke stoffen kijken. Volgens de veiligheidsregio kwam de waterstofsulfide in het bedrijfspand aan de Zevenheuvelenweg vrij in een afgesloten ruimte.

,,De stof heeft een sterk ruikende geur, die doet denken aan rotte eieren”, zegt een woordvoerder. Het ging volgens haar om een ‘zeer lage concentratie’, waardoor brandweerlieden geen gevaar liepen. Ruim een uur na de eerste melding werd binnen ontdekt dat de afsluiting van een drukvat niet goed dicht zat.

Nadat de opening van het vat met de waterstofsulfide goed dicht werd gedraaid, namen de waarden van de brandweermetingen snel af. Er was geen gevaar voor de omgeving, omdat de stof in het gebouw bleef. Het is niet duidelijk of het bedrijf moest worden ontruimd.

IFF is normaal gesproken gesloten op zondag. In 2018 lekte al eerder een stof uit een vat. Toen liep een medewerker verwondingen op door het aanraken van een chemische vloeistof.

Brabants Dagblad, 7 juli 2024