donderdag 4 mei 2017

Capelle aan den IJssel: ziekenhuismedewerker (25) vast om zuurlek in IJsselland

De 25-jarige man uit Gouda die is aangehouden omdat hij mogelijk een zuurlekkage heeft veroorzaakt in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle, is een medewerker van het hospitaal. Hij is sinds februari een uitzendkracht in het IJsselland. Het is nog niet duidelijk of er opzet in het spel was.

Het gaat om een transportmedewerker. De man was vanmorgen vermist, nadat het lek was ontstaan. Het ziekenhuis startte een zoekactie, omdat ze bang waren dat de man ook bedwelmd was door de giftige stof. De man was nog lang niet klaar met werken en nam zijn mobiele telefoon niet op. Hij werd uiteindelijk in zijn woning aangehouden.

De directeur van het ziekenhuis reageert geschokt. Over de toestand van de man is niets bekend. Onderzoek moet duidelijk maken of er opzet in het spel was.

Door het lek in een vat met perazijnzuur, een ontsmettingsmiddel, kregen in totaal 17 mensen last van klachten. Vijf mensen zijn opgenomen, van wie twee mensen op de intensive care. De twee slachtoffers die nog op de intensive care liggen, zijn er slecht aan toe. Een van hen is een medewerker van het ziekenhuis, de ander een patiënt. De patiënt lag in een kamer boven het magazijn en kon de stof door een openstaand raam inademen. Door het inhaleren van het zuur zijn brandwonden in longen ontstaan.

Twee afdelingen van het ziekenhuis boven het magazijn waar het lekkende vat stond, werden vanwege de dampen uit voorzorg ontruimd. De patiënten zijn overgebracht naar een andere afdeling.

Het ziekenhuis besloot aan het eind van de ochtend de deuren te sluiten voor bezoekers en patiënten, omdat de spoedeisende hulp, de poliklinieken en het laboratorium voor de zekerheid eerst moeten worden worden geventileerd. Om 13.30 uur ging de instelling weer open.

Algemeen Dagblad, 4 mei 2017