zaterdag 13 mei 2017

Woerden: bouwvakker komt om bij instorting slooppand

De man die bij de instorting van het stadhuis in Woerden onder het puin terechtkwam, heeft dat niet overleefd. Vanmorgen vroeg stortte het oude gemeentehuis van Woerden in tijdens een renovatie. Twee verdiepingen kwamen naar beneden. Een 42-jarige bouwvakker uit Almkerk die aan het werk was, werd bedolven onder het puin. Volgens de gemeente was bij aankomst van de hulpdiensten al duidelijk dat de man geen kans had om dit te overleven.

Bij de collega's van de omgekomen man heerst grote verslagenheid. Een collega die een kraan bestuurde zag het ongeluk gebeuren. Ook burgemeester Molkenboer zei geraakt te zijn. "Een bedrijfsongeval van deze omvang roept enorme emoties op. Uiteraard laat dit mij ook niet onberoerd, ook omdat het een ongeval betreft in ons eigen gemeentehuis. Dat raakt ons en mij diep", zei hij tijdens een persconferentie.

Door instortingsgevaar duurde het uren voordat de hulpdiensten het slachtoffer konden bereiken. Een grote kraan kwam vanuit Den Haag naar Woerden om brokstukken weg te halen. Tegen acht uur 's avonds kon het lichaam van de omgekomen man geborgen worden.

Het gebouw is nog altijd instabiel en de kans op instorting blijft bestaan. De gemeente bekijkt nog of het oude stadhuis per direct gesloopt wordt of dat dit op een later moment zal gebeuren.

Het is nog niet bekend hoe het ongeluk kon gebeuren. Volgens burgemeester Molkenboer werden betonnen vloeren doorgezaagd en zijn die onverwachts naar beneden gekomen. De vloeren waren volgens Molkenboer wel gestut. De inspectie SZW stelt een onderzoek in.

Het oude stadhuis stond leeg. Al een paar maanden wordt er gewerkt aan het strippen en deels slopen van het gebouw. Volgend jaar juli moet er weer een nieuw gebouw staan.

RTV Utrecht, 12 mei 2017