vrijdag 20 mei 2011

Stigas controleert windschermen na dodelijk ongeval

Veiligheidsadviseurs van de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) controleren de komende tijd extra op de veiligheid van windschermen die in de veehouderij worden gebruikt. Het noodlottig ongeval waarbij maandag een 5-jarig meisje uit Buurse verstrikt raakte in zo’n scherm en overleed, is de aanleiding tot verscherpte controle.

Er wordt gekeken of er een beveiliging op het oprolsysteem zit. Of die werkt en of die wordt onderhouden. De Arbeidsinspectie rondt momenteel een onderzoek af naar de veiligheid van de systemen. De aanleiding is een dodelijk ongeval in mei vorig jaar. Toen overleed een 8-jarig jongetje in buurtschap Den Velde bij Hardenberg doordat hij bekneld raakte in een automatisch windscherm.

De rolgordijnen worden gebruikt in loopstallen om het stalklimaat te regelen en koeien tegen slecht weer te beschermen. De schermen worden opgetrokken tussen de lage stalmuur en het staldak. Melkveehouder Hendrik Gersen uit Markelo heeft bewust gekozen voor een scherm dat hij met de hand kan oplieren. „Automatische systemen zijn veel te gevaarlijk. Die moesten verboden worden.” De ‘zelfdenkende gordijnen’ zijn in trek omdat deze passen in het concept van een duurzame melkveehouderij. Een bedrijf met die status kan belastingvoordeel behalen. „Dat weegt niet op tegen het gevaar”, vindt Gersen.

Voor kinderen is de boerderij een riskante omgeving. Jaarlijks overlijden gemiddeld vijf jongeren. Vergeleken met stadskinderen belandt boerderijjeugd twee keer zo vaak in een ziekenhuis.

Tubantia, 20 mei 2011