Een verkeerd afgestelde rem was de oorzaak van het ongeluk met een lift bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In het Farmacie-gebouw viel op 17 januari een lift met daarin veertien personen met verhoogde snelheid zeven verdiepingen naar beneden.
De universiteit presenteerde vanochtend de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar het ongeval. Het mankement aan de rem werd ondanks periodiek onderhoud niet opgemerkt.
Veertien onderzoekers en studenten stapten in eerste instantie op de eerste verdieping in om naar de negende verdieping te gaan. Na aankomst daar, sloten de deuren voordat de mensen konden uitstappen en begon de lift door onduidelijke oorzaak te zakken.
Doordat de buitengewone noodremvoorziening in werking trad, stokte de lift tussen de zesde en de vijfde. Medewerkers en een monteur schoten te hulp.
Na een uur zette de lift zich weer ongecontroleerd in beweging. Het lukte niet de lift af te remmen. Die kwam hierdoor met verhoogde snelheid abrupt tot stilstand op de buffer in de kelder.
Het ongeval heeft grote impact gehad op de veertien mensen. Een deel van hen heeft er mentale problemen aan overgehouden. "Zij zijn het vertrouwen kwijtgeraakt in zaken die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Je gaat ervan uit dat de techniek goed werkt, en dat blijkt op zo'n dag dan niet zo te zijn", zegt Jouke de Vries van de RUG.
Ook zijn er fysieke problemen. Volgens De Vries hebben sommigen van de mensen die in de lift zaten nog steeds last van de knieƫn.
Het mankement aan de rem werd ondanks periodiek onderhoud niet opgemerkt. De RUG stelt de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van de lift aansprakelijk voor de schade: het bedrijf dat de motor van de lift leverde, het onderhoudsbedrijf en het instituut dat de lift gekeurd heeft.
"Op dit moment wordt er gesproken met de verzekeraars van die bedrijven", zegt Stephan van Galen, directeur van het stafbureau van de RUG. "Het is een ingewikkelde zaak om uit te zoeken wie waar voor verantwoordelijk is."
RTV Noord, 22 maart 2019