woensdag 20 maart 2019

Velsen-Noord: 4 gewonden na explosie bij Tata Steel

Bij Tata Steel in Velsen-Noord heeft  zich vanochtend bij onderhoud een explosie voorgedaan. Daarbij zijn vier medewerkers van een onderhoudsbedrijf gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.Hoe ze eraan toe zijn is niet bekendgemaakt.
                                     
Volgens Tata Steel zijn er door de explosie geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.Het productieproces is ook niet stilgelegd. De explosie was tijdens onderhoud aan de Kooks- en Gasfabriek.                                     
Omwonenden maakten melding van harde knallen op het terrein. Gemeente Velsen is op de hoogte. Er wordt nog uitgezocht wat er precies is gebeurd.

NOS Teletekst, 20 maart 2019

Update: 21 maart 2019, Noordhollands dagblad

Meeste gewonden Tata Steel-ongeval weer uit ziekenhuis

Van de vier gewonde werknemers die woensdag zijn gevallen bij een explosie nabij Kooks- en Gasoven 1 van Tata Steel zijn er inmiddels drie weer thuis. De vierde wordt nog behandeld.

Woensdagochtend waren de vier medewerkers van een extern bedrijf aan het werk bij de ammoniakinstallatie van de kooksfabriek. Ammoniak is een bijproduct dat vrijkomt als van steenkool kooks wordt gemaakt. Net als andere gassen die elders bij Tata worden ingezet.

De ammoniakinstallatie was al enige tijd buiten gebruik en de vier voerden onderhoudswerkzaamheden uit toen het mis ging. Wat er precies is gebeurd kan Tata naar eigen zeggen nog niet vertellen.
Er loopt een onderzoek van de arbeidsinspectie (Inspectie SZW) naar het voorval. Wel is duidelijk dat de ammoniakopslag die explodeerde, leeg was. Een van de vier heeft een polsfractuur en is met brandwonden in zijn gezicht opgenomen.

De andere drie hebben kleine verwondingen opgelopen en zijn na behandeling inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Donderdagochtend rukten hulpdiensten opnieuw uit naar Tata. Ditmaal omdat een medewerker was gevallen bij een van de hoogovens. De medewerker was nog aanspreekbaar, en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.